Gebruiksaanwijzingen

Hier vindt u alle gebruiksaanwijzingen van al onze producten. 
Mocht u desondanks nog vragen hebben dan kunt u altijd bij ons terecht voor verdere uitleg.

Gebruiksaanwijzing gloeilamp(lantaarns)
De gloeilamp-lantaarns werken allemaal op 6 - 7,5 Volt (AC/DC). Als u per ongeluk meer volt toepast zal er niet direct schade aan het lampje ontstaan, maar de lantaarn zal mogelijk te heet worden en smelten. Aangeraden wordt dan ook om niet meer dan 6 volt per lampje te gebruiken. 

Als een u transformator met een hoger voltage wilt gebruiken kunt u de lampjes in serie plaatsen. Als u bijvoorbeeld twee lampjes in serie zet, en een 12 volts transformator gebruikt, krijgt elk lampje maar 6 volt. U kunt de output van de transformator delen door het aantal lampjes. 

Een tweede mogelijkheid is om een speciale 6 Volt transformator aan te schaffen. U vindt deze in ons assortiment. Op deze trafo van 2 Ampere passen maximaal 28 lampjes. 

Uiteraard kunt u ook werken met weerstandjes. Om te berekenen welk weerstandje u nodig heeft kunt u de gegevens van uw transformator en het lampje (6V, 70 mA) invullen op deze site. 

Sommige draadjes zien eruit alsof ze ongeïsoleerd zijn, maar deze hebben een dunne laag lak op het koper zitten. Alleen de laatste cm van het draadje in niet gelakt, en daar kunt u ze aansluiten. Soms is het nodig om wat lak handmatig weg te schrapen met bijvoorbeeld een schaar. Als u gaat solderen smelt de lak overigens vanzelf en hoeft u niet te schrapen.

Bij de lantaarns met meer dan twee draadjes (dubbele of driedubbele lantaarns) geldt dat elk lampje één kort en één langer draadje heeft. Na één of twee keer proberen heeft u de juiste combinatie wel te pakken.

Gebruiksaanwijzing Led lantaarns
De led lantaarns werken op 3 Volt gelijkstroom (DC). Bij een hoger voltage zullen ze "ploffen" en zijn ze niet meer bruikbaar. Tevens is het belangrijk om de plus en de min op het juiste draadje aan te sluiten. Het witte (of rode) draadje gaat naar de min, het zwarte draadje naar de plus, maar soms wisselt de leverancier dit weer om en is het precies andersom :-) 

Als u een transformator heeft met een hoger voltage dan moet u óf de lantaarns in serie plaatsen, en/óf een weerstandje gebruiken. Standaard worden alle LED lantaarns met gratis 1000 Ohm weerstandjes geleverd. Deze zijn goed voor alle 12V-14V transformators. Mocht u een andere trasnsformator willen gebruiken dan kunt u deze site gemakkelijk uitrekenen welk weerstandje u nodig heeft door de gegevens van uw transformator en het ledje (3V, 20 mA) in te vullen.

Zoals gezegd kunt u leds ook in serie schakelen. Hoe dat werkt wordt duidelijk uitgelegd op de deze site

Maar het allermakkelijkst is om een 3 Volts transformator te gebruiken. Deze kunt u bestellen op onze site. Voor 7,50 euro ontvangt u een transformator waar u maximaal 50 ledjes direct op kunt aansluiten. 

Gebruiksaanwijzing LED autootjes en bussen

De led autootjes/bussen werken allemaal op 12 Volt gelijkstroom (DC). Bij een hoger voltage zullen ze "ploffen" en zijn ze niet meer bruikbaar. Tevens is het belangrijk om de plus en de min op het juiste draadje aan te sluiten. Het witte draadje gaat naar de min, het rode draadje naar de plus (maar ook hier geldt dat de leverancier dit helaas ook nog wel eens omdraait).

Als u een transformator heeft met een hoger voltage dan moet u een weerstandje gebruiken. Deze worden niet standaard meegeleverd omdat dat per transformator verschilt. U kunt wel eenvoudig uitrekenen welk weerstandje u nodig heeft door de gegevens van uw transformator en het autootje (12V, 80 mA) in te vullen op deze site

Overigens kunt u leds ook in serie schakelen. Hoe dat werkt wordt heel duidelijk uitgelegd op deze site.

Klussen

 

×
×
×
×
×
×
×